Sten Frykberg-stipendierna

Sten Frykberg (1910-1983) var pianist, dirigent och musikproducent. Han debuterade tidigt som pianist men därefter tog dirigeringen överhand och han verkade som chefsdirigent för flera av de svenska orkestrarna. Sten Frykberg uppnådde stor popularitet i de breda folklagren genom att bl. a. medverka i radio och TV-program i dubbla egenskaper, som dirigent och konferencier. Han var även under en lång rad år värd för radioprogrammet Önskekonserten.

Delas ut årligen. För stipendiet gäller inga ansökningsförfaranden.

Mottagare av 2016 års stipendium:

Dalasinfoniettans blåssektion tilldelas 50 000 kronor för studiebesök till Göteborgs Konserthus och coachning av Ole Kristian Dahl, solofagottist i Göteborgs Symfoniker.

Wirénkvartetten tilldelas 25 000 kronor för inspelning av Dag Wiréns fyra stråkkvartetter.

Chris Parkes, valthornist och stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester, tilldelas 20 000 kronor för att utforska och utveckla klangmöjligheterna i ett projekt tillsammans med tonsättaren Britta Byström, ett nyskrivet verk för valthorn, violin/viola och piano.

Malin William-Olsson, violinist i Sveriges Radios Symfoniorkester, tilldelas 20 000 kronor för att utforska och utveckla klangmöjligheterna på akustisk violin med hjälp av elektronisk utrustning, i ett beställningsverk av tonsättaren Steingrimur Rohloff.

Katarina Andreasson, 1:e konsertmästare och dirigent i Svenska Kammarorkestern, tilldelas 20 000 kronor, för att studera arbetsmetoden hos Orpheus Chamber Orchestra för utveckling i orkesterformen för Svenska Kammarorkestern.

Mia Widestrand, piccolaflöjtist Göteborg Wind Orchestra, tilldelas 15 000 kronor för att utvecklas och inspireras av piccolisterna Michael Hasel och Frauke Ross i Berlin.

 

Stipendierna delades ut vid en konsert i Berwaldhallen lördag 22 oktober.


Sten Frykberg

Sten Frykberg repeterar i Musikaliska Akademiens Stora sal.