Publicerad: 2020-04-01

Ladda ner en svensk tonsättare

Akademiens skriftserie innehåller närmare 150 skrifter. Nu gör vi de första digitala utgåvorna gratis nerladdningbara och börjar med tre tonsättarporträtt.

Anders Eliasson
Författare: Tony Lundman

Det är ett liv i musiken, otänkbart utan musiken. Det har funnits tillfällen då Anders Eliasson (född 1947) komponerat praktiskt taget dygnet runt under månader. Hans är en egen röst i musiklivet. Han har uppmärksammats för en lång rad stora orkesterverk, bland dem internationellt hyllade symfonier, och han har skrivit skolkonserter och kammarmusik med samma omisskännliga hetta och inlevelse.

Hans musik bär på en alldeles egen dialekt, ett personligt och uppriktigt tilltal som Eliasson envetet odlar vid sidan av musiklivets modesvängningar. Det han förmedlar är på samma gång isande smärtpunkter och ömsint varma, emotionella svängningar som också präglat hans liv. Anders Eliasson lever genom sin musik, och boken berättar varför man bör uppfatta det just så – bokstavligen.

Digital utgåva (pdf) Ladda ner här (gratis) Pdf, 18.2 MB, öppnas i nytt fönster.


Lars Johan Werle
Författare: Ingemar von Heijne

Ett tonsättarpuzzle har Ingemar von Heijne velat lägga i sin bok. Bilden som efterhand framträder ska föreställa Lars Johan Werle. Puzzlet är lagt med Werles intervjusvar i olika medier. Vänner kommer också till tals i boken. Lars Johan Werle började som swingpjatt i Bromma på 1940-talet. Ett tag seglade han fritt i kölvattnet efter »Måndagsgruppen«, men snart blev han en "spontan kameleont" – en tidig postmodernist om man så vill - som särskilt operaföretagen och Körsverige gärna satsade på. Han arbetade helst i kollektiva former och utvecklade en utpräglad teaterinstinkt. Att komma riktigt nära en text var honom en fröjd. Puzzle kan betyda gåta. Det levde Lars Johan Werle också upp till.

Digital utgåva (pdf). Ladda ner här (gratis) Pdf, 17.5 MB, öppnas i nytt fönster.


Eduard Tubin
Författare: Eino Tubin

"Eduard Tubin – est, svensk, kosmopolit" satte en musikskribent som titel på en intervju med den estnisk-svenske tonsättaren. Symfonikern Tubin delade sitt liv mellan två länder och skapade de flesta av sina verk i sitt nya hemland, men spelas över hela världen. Ingen annan seriös svensk tonsättare har så många verk inspelade på CD, och få spelas så ofta, men det dröjde länge innan erkännandet kom.

Digital utgåva (pdf). Ladda ner här (gratis) Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.