Publicerad: 2025-05-21
Världens största pris för klassisk musik hedrar Festival d’Aix-en-Provence för enastående konstnärliga prestationer, med ett särskilt erkännande till 2021 års världspremiär av Kaija Saariahos opera ”Innocence”.
Ordföranden för Birgit Nilsson Stiftelsen, Susanne Rydén, tillkännagav idag att Birgit Nilsson Prize 2025 – världens största pris inom klassisk musik på 1 miljon US-dollar – tilldelas Festival d’Aix-en-Provence. Den prestigefyllda franska operafestivalen, som för närvarande förbereder sin 77:e upplaga, blir den första festivalen att ta emot Birgit Nilsson Prize, som delas ut den 21 oktober av Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf på Konserthuset Stockholm.
PRESSBILDER Länk till annan webbplats.
Vid tillkännagivandet av priset sa Susanne Rydén: ”Styrelsen är stolt över att hedra Festival d’Aix-en-Provence med Birgit Nilsson Prize 2025 för dess enastående konstnärliga kvalitet och engagemang för att utveckla och beställa nya operaproduktioner. Genom ett framåtblickande och mångfacetterat program har festivalen åstadkommit betydelsefulla milstolpar av samtida mästerverk som främjat konstformen och lagt ett viktigt kapitel till musikhistorien. Ett särskilt erkännande ges till uppsättningen av Kaija Saariahos opera Innocence, som hade sin världspremiär vid Festival d'Aix-en-Provence 2021.”
”I dag är en stund av glädje men också sorg, då världen sörjer förlusten av Pierre Audi som hastigt avled tidigare denna månad. Som verksamhetschef för Festival d’Aix-en-Provence sedan 2019 var Pierres konstnärliga passion och engagemang oerhört inspirerande och han såg fram emot att på festivalens vägnar ta emot denna speciella hedersbetygelse.”
Inför tillkännagivandet hade Pierre Audi förberett följande uttalande: ”Festival d’Aix-en-Provence är oerhört tacksam och ödmjuk över att ha blivit utsedd till 2025 års mottagare av det prestigefyllda Birgit Nilsson Prize. Inga ord är tillräckliga för att uttrycka vår djupa tacksamhet över den stora äran, som kommer vid en avgörande tid i vår 77-åriga historia. Birgit Nilsson Prize kommer att hjälpa festivalen genom dessa utmanande tider där den konstnärliga inriktningen ifrågasätts. Priset kommer att göra det möjligt för festivalen att fortsätta sin målmedvetna satsning att skapa nya verk och förbli en inspirerande plats för nya operor, samt vårda den speciella synergin mellan innovation och kvalitet som varit dess kännetecken under många år.”
”Operan Innocence av den framstående finländska kompositören Kaija Saariaho är ett exceptionellt verk som tagit världen med storm. Kreerat och producerat av Festival d’Aix-en-Provence, kommer detta viktiga verk att ha upplevts på 15 scener runt om i världen inom loppet av några år. Projektet är ett levande bevis på att Festival d’Aix-en-Provence bidragit till operan som levande konstform och som vi är övertygade om finns kvar för att stärkas och utvecklas i vår tid.”
Med ett originallibretto av Sofi Oksanen, med dramaturgi och flerspråkig översättning av Aleksi Barrière, uruppfördes Innocence vid Festival d’Aix-en-Provence 2021, iscensatt av Simon Stone i en internationellt hyllad uppsättning. Den finländska dirigenten Susanna Mälkki ledde London Symphony Orchestra, Estlands kammarkör och en ensemble på 13 solister, med Magdalena Kožená och Sandrine Piau i huvudrollerna. I ett samarbete med Nederländska nationaloperan, Finlands nationalopera, Royal Opera House Covent Garden och San Francisco Opera har Innocence sedan dess satts upp flera gånger, senast på Semperoper Dresden och Adelaide Festival. Verket får sin premiär på New York Metropolitan Opera i april 2026.
Förutom sitt starka engagemang för ny musik har Festival d’Aix-en-Provence en lång tradition av att presentera repertoar genom århundraden, från Monteverdi och Mozart till 1800- och 1900-talens dramatiska operor. Patrice Chéreaus iscensättning från 1913 av Richard Strauss Elektra är ytterligare ett exempel på en uppsättning som vårdats och haft premiär i Aix, ett verk som tidigare haft stora internationella framgångar, bland annat på Metropolitan Opera, ett operahus intimt förknippat med Birgit Nilsson.
”Det var här i Stockholm och på Kungliga Operan som Birgit Nilsson gjorde sin allra första föreställning som Elektra 1965, berättar Susanne Rydén. 60 år senare lever Birgits arv vidare som ett viktigt erkännande och uppmuntran till både dagens och morgondagens talanger.
Inför årets prisceremoni som hedrar Festival d’Aix-en-Provence prestationer framför vi också ett innerligt tack till Pierre Audi för hans extraordinära bidrag till operavärlden.”
Prisceremonin Birgit Nilsson Prize 2025 den 21 oktober blir en musikalisk hyllning till Festival d’Aix-en-Provence, ackompanjerad av Kungliga Filharmonikerna och Kungliga Operans kör under ledning av Susanna Mälkki. Biljetterna till ceremonin släpps den 22 maj och den sänds live på Konserthuset Play.
Festival d’Aix-en-Provence grundades 1948 i en magisk inramning i Aix-en-Provence – ”de tusen fontänernas stad” – och etablerade sig snabbt som en av de ledande festivalerna på den internationella operascenen. Festivalen, som historiskt förknippats med Mozart, utforskar musikhistoriens fyra århundraden och visar upp olika genrer och stilar: barockopera, 1800- och 1900-talsopera samt samtida verk.
Särskilt under de senaste två decennierna har festivalen vuxit fram som ett viktigt nav för innovation, genom att utforska nya tillvägagångssätt, vitalisera repertoaren och omforma förhållandet mellan verk, föreställningsplatser till en publik som kommer för att upptäcka nya konstnärliga horisonter. Tack vare sitt internationella renommé har festivalen konsekvent samarbetat med visionära dirigenter, banbrytande regissörer, toppensembler och orkestrar samt de mest framstående samtida tonsättarna.
Alltid innovativ och kreativ producerar den också musikteater anpassad för turnéer. Dessutom erbjuder festivalen ett ambitiöst konsertprogram som kombinerar symfonisk repertoar, operor i konsertform, prominenta vokala framträdanden, samtida musik, jazz och medelhavsmusik.
En annan del av festivalen utgörs av Académie som under de senaste 25 åren etablerat sig som ett internationellt centrum för avancerad konstnärlig utbildning och skapande, och som fungerar som en unik professionell språngbräda för musiker och artister i början och mitten av karriären. Festivalen stöder också utvecklingen av de mest begåvade unga musikerna från Medelhavsområdet genom sin Orchestre des Jeunes de la Méditerranée (OJM), som firade sitt 40-årsjubileum 2024 och varit en integrerad del av festivalen i över ett decennium.
Festival d’Aix-en-Provence 2025 pågår mellan 4 och 21 juli.
Länk till programmet Länk till annan webbplats.
Genom att betona vikten av att planera, upprätthålla och nå den fulla potentialen på lång sikt hoppades Birgit Nilsson skapa ett incitament för sångare i början av sin karriär. År 1969 instiftade hon ett stipendium för begåvade unga sångare i Sverige och gav t ex 1981-1991 årliga masterclasses vid Manhattan School of Music, där hon också instiftade ett stipendium. Mot slutet av sin långa och enastående karriär väcktes idén till ett internationellt pris som skulle hedra etablerade konstnärskap och institutioner för deras viktiga bidrag till musiken.
Birgit Nilsson Prize, som delas ut ungefär vart tredje år, tilldelades första gången Plácido Domingo 2009, utsedd av Birgit Nilsson själv. Efterföljande pristagare har arbetats fram av en internationell rådgivande expertpanel och beslutats av Birgit Nilsson Stiftelsens styrelse. Riccardo Muti utsågs till pristagare 2011, följt av Wienfilharmonikerna 2014 och 2018, som markerade 100 år sedan Birgit Nilsson föddes, tilldelades priset den svenska dramatiska sopranen Nina Stemme. År 2022 gick Birgit Nilsson Prize till cellisten Yo-Yo Ma, den första instrumentalisten att få priset. Den rådgivande juryn för 2025 består av Susanne Rydén, ordförande/president för Birgit Nilsson Stiftelsen, Manuel Brug, opera- och klassisk musikkritiker för Die Welt (Tyskland), John Allison, redaktör för Opera Magazine och kritiker för Daily Telegraph (Storbritannien), George Loomis, musikkritiker för New York Times, International Herald Tribune, Financial Times m.fl. (USA) och Lilli Katriina Paasikivi-Ilves, konstnärlig chef för Bregenzer Festspiele och mezzosopran.
Birgit Nilsson-stipendiet delas ut årligen och stödjer den fortsatta musikaliska skolningen av unga svenska sångare i början av karriären. Stipendiet delades första gången ut 1973 och årets stipendiat Karolina Bengtsson är den 48:e sångaren som får detta stipendium, som just nu är på 250 000 kronor. Bland tidigare stipendiater finns Hillevi Martinpelto (1990), Nina Stemme (1996), Malin Byström (2008) och Christina Nilsson (2015). I sommar gör Karolina Bengtsson sin debut på Festival d’Aix-en-Provence i den nya uppsättningen av Gustave Charpentiers opera Louise.
I år arrangeras för första gången en hel Birgit Nilsson Festival. Den har vuxit fram ur den senaste upplagan av arvet efter Birgit Nilsson som tillkom 2018, det år då Birgit Nilsson skulle fyllt 100 år. Festivalen som äger rum i trakten kring bondgården där Birgit växte upp, har i år bland annat unga talanger och hembygden i fokus. Årets program (3 – 9 augusti) innehåller bland annat master classes under ledning av Camilla Tilling, dagliga konserter och samtal på Birgit Nilsson Museum och en ny utställning om sångerskans livslånga kärlek till sin hembygd.
Som final på årets festival ges Giuseppe Verdis Aida i en stor open air-konsert på Tennisstadion i Båstad med Sveriges nya storsångerska, sopranen Christina Nilsson, i titelrollen. Hon har nyligen firar triumfer i samma roll på Metropolitan Opera och framträder här tillsammans med svenska och internationella toppsångare, Helsingborgs Symfoniorkester och cirka 100 körsångare från hela Skåne – allt under ledning av maestro Pier Giorgio Morandi. För scenisk gestaltning svarar regissören Staffan Valdemar Holm. Dessutom framträder dansare i koreografi av Joakim Stephenson. Föreställningen äger rum på en specialbyggd scen inför stor publik på läktare och centercourt.
PRESSBILDER Länk till annan webbplats.
Birgit Nilsson prisstatyett
Skapad av Gustav och Ulla Kraitz
© Birgit Nilsson Stiftelsen
Festival d’Aix-en-Provence – Innocence
Foto: © Jean Louis Fernandez
Festival d’Aix-en-Provence
Foto: © 2024 Festival d’Aix-en-Provence
Pierre Audi
Verksamhetschef för Festival d’Aix-en-Provence, 2019 – 2025
Foto: © Sarah Wong
Susanna Mälkki och Kaija Saariaho
Foto: © Jean Louis Fernandez
Kaija Saariaho
Foto: © Jean Louis Fernandez
Läs mer om Birgit Nilsson Prize här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Presskontakt svensk press:
Torbjörn Eriksson
torbjorn.eriksson@birgitnilsson.com
+46 (0)70-634 43 53
Presskontakt internationell press:
Lucy Maxwell-Stuart
lucy.maxwell-stewart@birgitnilsson.com
+46 (0)70-388 02 55