Aktuellt

Finalisterna presenterade i bokstavsordning:

Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Melissa Jacobson-Velandia, piano
Melissa Jacobson-Velandia är en svensk-columbiansk pianist uppvuxen i Nacka utanför Stockholm och bor sedan flera år i Düsseldorf i Tyskland. Hon är utbildad vid bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Düsseldorf. Melissa är en hängiven kammarmusiker och solist och har framträtt i en lång rad länder runt om i världen.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Iryna Serotyuk, accordeon
Iryna Serotiuk är en utpräglad solist och kammarmusiker och har nått stor framgång i olika duokonstellationer. Bland annat vann hon kammarmusiktävlingen Ung och lovande tillsammans med en klarinettist. Iryna är uppvuxen i Ukraina och har fått sin utbildning i Odessa, Warszawa och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Amalie Stalheim, cello
Den norska cellisten Amalie Stalheim har etablerat sig i Sverige som en av de mest eftersökta cellisterna just nu. Hon har en rad solistengagemang med flera svenska orkestrar den kommande säsongen. 2016 blev hon nominerad till Statoils millionstipend. Amalie är utbildad vid Norges Musikhögskola och Kungliga Musikhögskolans utbildning vid Edsbergs slott.

Solistpriset

Final:

Solistprisfinalen genomförs den 11 januari 2018 kl. 19.00 med Göteborgs Symfoniker i Göteborgs konserthus.
Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uttagningsomgång:

Uttagningsomgången till Solistpriset genomfördes 6-7 november 2017.
Läs mer

Samarbetsparter

Solistpriset genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med:

Priset består av:

En prissumma på 100 000 kronor. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Nytt för 2018 är att vinnaren även får en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester och en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

Vinnaren blir dessutom Sveriges Radios P2-Artist under kommande två säsonger.

Om Tävlingen:

Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet.
Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus och Norrbottensmusiken bidrar till priset.

Kungl. Musikaliska akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00