Aktuellt

Dags att söka Solistpriset

Fram till den 2 maj 2019 är ansökan öppen till Kungl. Musikaliska akademiens Nationella stipendier. När du söker dem har du också möjlighet att bli uttagen till sveriges största solisttävling Solistpriset.

Läs mer och sök HÄRöppnas i nytt fönster

Vinnare av Solistpriset 2018

Cellisten Amalie Stalheim har vunnit den stora finalen i Kungl. Musikaliska akademiens tävling Solistpriset. Hon blir därmed också P2:s Artist 2018–2019. Finalen med Göteborgs Symfoniker avgjordes inför publik i Göteborgs konserthus och direktsändes i P2 Sveriges Radio.

Juryns motivering lyder:
"Med en självklar scenisk närvaro och en övertygande mogen musikalisk tolkning i samspel med dirigent och orkester är Amalie Stalheim - i mycket hård konkurrens - en värdig Solistpristagare.
Hennes tekniska briljans går hand i hand med lyhördhet och personligt uttryck. Hon förmedlar en musikalitet som vi hoppas kommer att förgylla världens konserthus i många år framöver och inspirera nya generationer av unga musiker."

I finalen tävlade Amalie mot Irina Serotyuk (accordeon) och Melissa Jacobson-Velandia (piano). 

Pressmeddelande och Pressbilderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hör hela finalen: 

Solistpriset

Final:

Solistprisfinalen genomfördes den 11 januari 2018 med Göteborgs Symfoniker i Göteborgs konserthus.

Uttagningsomgång:

Uttagningsomgången till Solistpriset genomfördes 6-7 november 2017.
Läs mer

Samarbetsparter

Solistpriset genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med:

Priset består av:

En prissumma på 100 000 kronor. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Nytt för 2018 är att vinnaren även får en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester och en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

Vinnaren blir dessutom Sveriges Radios P2-Artist under kommande två säsonger.

Om Tävlingen:

Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet.
Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus och Norrbottensmusiken bidrar till priset.

Kungl. Musikaliska akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00