Tävling 2022

Vinnare av Solistpriset 2020

Flöjtisten Laura Michelin från Norrköping har vunnit den stora finalen i Kungl. Musikaliska Akademiens tävling Solistpriset. Finalen med Sveriges Radios Symfoniorkester avgjordes i en näst intill fullsatt Berwaldhallen och direktsändes i P2 Sveriges Radio.

”Jag vet inte vad jag ska säga, det är fantastiskt! Tack till alla!", säger Laura Michelin

Juryns motivering lyder:
Laura Michelin har en alldeles sällsynt förmåga att fånga publiken med sitt utsökta artisteri. Med en djupt rotad musikalitet och ett utomordentligt hantverk lyfter hon musiken till högsta internationella nivå. Vi har fått uppleva en makalös kombination av briljant teknik, stor utstrålning och smittande spelglädje. Vi ser fram emot att följa vår vinnare under en lång och lysande karriär.

”Jag är glad och stolt över att kunna stå som värd för en tävling på denna höga nivå. Vinnaren har en kombination av talang och teknik som verkligen borgar för en lång karriär på de stora scenerna, säger Fredrik Wetterqvist, Ständig sekreterare i Kungl. Musikaliska Akademien. Talangutveckling och återväxt är frågor som orkestrarna ständigt funderar kring, och som utbildningsinstitutionerna arbetar för att säkerställa. Denna solistprisfinal är ett kvitto på att våra musikutbildningar håller högsta nivå och producerar musiker som är attraktiva på arbetsmarknaden.”

I finalen tävlade Laura mot Pontus Carron på piano från Ekerö och Kristina Winiarski på cello från Stockholm.

Om vinnaren:

Laura Michelin, flöjt
Flöjtisten Laura Michelin är en flitigt anlitad solist, kammar- och orkestermusiker som för närvarande går sitt sista år på masterprogrammet vid Hochschule für Musik und Theater i München för professor Andrea Lieberknecht. Vid sidan av sina studier frilansar hon i de olika svenska orkestrarna. Tidigare studerade hon i fyra år vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för professor Tobias Carron. Laura har mottagit stipendier från bland andra Kungliga Musikaliska Akademien, Svenska Frimurarorden och 2019 dessutom G.T. Bäckmans stipendium, ett av Sveriges största kulturstipendier.

Pressbilder:
https://hycken.smugmug.com/Music/200117-Final-i-Solistpriset/n-WKQGf9/länk till annan webbplats

Foto: Arne Hyckenberg
Solistpriset

Final:

Solistprisfinalen äger rum lördag den 5 februari 2022 med Göteborgs Symfoniker i Göteborgs Konserthus.

Uttagningsomgång:

Uttagningsomgången till Solistpriset äger rum den 8-9 november 2021.

Ny information inför Solistpriset 2022:
Vid uttagningsomgången skall minst ett svenskt verk ingå i den sökandes repertoar. (Gäller inte repertoaren till Finalen.)
Tävlingsregler hittar du här.

Samarbetsparter

Solistpriset genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med:

Priset består av:

En prissumma på 100 000 kronor. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker.
Vinnaren får även en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och ytterligare en solistturné med Musica Vitae. I priset ingår även en rad inspelningar och sändningar med Sveriges Radio P2.

Om Tävlingen:

Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska Akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet.
Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus och Norrbottensmusiken bidrar till priset.

Kungl. Musikaliska akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00